
چرا اغلب مردم تمايل به جرم گيري ندارند ؟عواقب جرم چيست ؟آيا جرم گيري ضرر دارد ؟
براي جواب دادن به سؤالات فوق ابتدا بايد ببينيم جرم دندان چگونه تشكيل مي شود، از لحظه اي كه مسواك زده مي شود، حدوداً 10 دقيقه بعد روي سطوح دنداني موادي شروع به تجمع مي كنند كه اصطلاحاً پلاك دنداني ناميده مي شوند. پلاك دنداني از مواد غذايي مصرف شده يا مواد معدني موجود در بزاق ايجاد ميشود، اگر كمي دقت كنيم بعد از مسواك زدن در شب و نخوردن چيزي هنگامي كه از خواب بيدار مي شويم چنانچه با زبان روي دندانها تماس برقرار كنيم زبري خاصي را احساس مي كنيم كه در واقع همان پلاك دنداني مي باشد.
پلاك دنداني با مسواك زدن به سهولت پاك مي شود. يكي از دلايلي كه دندانپزشكان توصيه مي كنند كه دفعات مسواك زدن زياد باشد در واقع حذف پلاك دنداني كه به سرعت روي سطوح دنداني تشكيل مي گردد. پلاك دنداني در صورتي كه حذف نگردد در ابتدا باعث التهاب لثه مي شود كه به آن رُنزيوت مي گويند. رفته رفته پلاك از حالت نرم به حالت سخت تبديل شده، كه اصطلاحاً جرم ناميده مي شوند.
تشكيل جرم دندان در واقع يك فرآيند مخرب مي باشد. جرم دندان باعث تخريب لثه و بافتهاي نگه دارنده دندان مي شود و لثه سالم را تبديل به لثه بيمار و پرخون و ملتهب مي نمايد و باعث افزايش عمق شيار لثه شده و لثه چسبنده كه باعث نگهداري دندان در حفرۀ استخواني است را از بين برده، به دنبال آن تخريب استخوان حادث مي شود كه در نهايت لقي دندان ايجاد مي شود كه در اصطلاح به اين حالت بيماري پريودنتيت مي گويند.
در پريودنتيت از بين رفتن استخوان و متعاقب آن از دست رفتن دندانها بسيار اتفاق مي افتد و تخريب استخوان گاهي آنقدر زياد است كه بعد از آنكه دندانها از دست رفتند امكان جايگزيني آنها را بسيار مشكل مي كند. بسياري از مردم مي پندارند جرم گيري براي دندانها ضرر دارد. و توجيه آنها اين است كه بعد از جرم گيري دندانهاي ما پوسيده شده يا لثه از بين رفته اند و بعضي حساس شدن دندانها را بهانه كرده، از جرم گيري فرار مي كنند و با همين تفكرات غلط به شدت از جرم گيري پرهيز مي كنند، بايد به اين افراد بگويم جرم گيري نه تنها باعث پوسيدگي دندانها نمي شود بلكه لثه ها را هم از بين نمي برد. تازه جرم گيري و حذف جرم مانع تخريب و از دست رفتن لثه ها مي شود.
لثه ها شاداب و كاملاً صورتي رنگ و بدون خونريزي مي شوند و بوي بد دهان كه متعاقب التهاب لثه ها ايجاد مي شود هم از بين مي رود، براي تسريع رفع حساسيت استفاده از دهانشويه توصيه مي شود. علت تصور پوسيدگي بعد از جرم گيري هم در حقيقت اين است كه اين دندانها پوسيدگي مختصري داشته اند و وقتي كه جرم روي همان نواحي قرار گرفت عملاً هيچگونه مسواكي در آن نواحي زده نميشود و اين پوسيدگي هاي اندك در زير جرم ها كم كم زياد مي شوند و وقتي كه جرم گيري انجام مي شود تازه وسعت پوسيدگي خود را نشان مي دهد.
لازم به ذكر است كه داشتن دندانهاي پوسيده به مراتب وضعيت بهتري از داشتن لثه هاي پر از جرم است زيرا پوسيدگي را به سهولت مي توان ترميم كرد ولي عدم جرم گيري ممكن است عليرغم داشتن دندانهاي سالم در زمان كوتاهي، بي دنداني را به دنبال داشته باشد، حال تصميم با شماست مي خواهيد دندانهاي ترميم شده داشته باشيديا بي دندان باشيد، مي خواهيد لثه هاي سالم و دهاني خوشبو داشته باشيد يا لثه هاي ملتهب با دهاني بدبو و يا مي خواهيد موقع مسواك زدن از اينكه از لثه ها خون مي چكد بناليد يا با لذت مسواك كنيد .
منبع: بيتوته